De 4 bewezen voordelen van een teamretreat

Sander Nieuwenhuizen

Teamretreats groeien in populariteit

Teamretreats worden steeds meer gezien als een essentieel hulpmiddel om teams op scherp te zetten. Het gaat niet alleen om even weg zijn van kantoor, maar om het oplossen van specifieke problemen en het bereiken van tastbare resultaten.

Een mooi voorbeeld hiervan is ons resultaat met Tikkie. Toen het team achter Tikkie begon, hadden ze een duidelijk doel: een innovatieve betaaloplossing creëren. Maar zoals bij veel nieuwe projecten is de uitdaging om snel van idee naar een werkend product te gaan. Sander hielp het team tijdens hun retreat met het omarmen van een Agile en Lean mindset. Dit betekende korte, intensieve werkcycli, heldere prioriteiten en volledige focus. Het resultaat? Binnen twee weken stond er een eerste werkende versie van de app. Na slechts vier maanden werd Tikkie gelanceerd en veranderde het landschap van mobiele betalingen in Nederland compleet. Dit soort snelheid en focus is haast onmogelijk te bereiken zonder de ruimte en structuur die een retreat biedt.

Een ander mooi voorbeeld is ThiemeMeulenhof. Hier worstelde het team met een overvloed aan informatie. Ze hadden veel data verzameld, maar het lukte niet om de juiste keuzes te maken of structuur aan te brengen. Enter David, die tijdens een inspirerende ochtendsessie het team begeleidde in het organiseren van hun inzichten. Het resultaat? Het team vond de structuur die ze nodig hadden en kon eindelijk knopen doorhakken. Wat maanden aan overleg niet lukte, gebeurde in slechts één ochtend: duidelijkheid en actie.

Deze ervaringen worden door steeds meer organisaties opgepikt als dé manier om verder te komen.

Waarvoor zet je een teamretreat in?

Teamretreats werken omdat ze teams uit de dagelijkse drukte halen en in een omgeving plaatsen waar focus en samenwerking centraal staan. Dit maakt het mogelijk om in korte tijd grote stappen te zetten. Een teamretreat draait altijd om het verbeteren van teamprestaties, en dit kan op verschillende manieren ingevuld worden. Hier zijn een paar concrete voorbeelden van waar een retreat voor ingezet kan worden:

Met de juiste begeleiding en structuur kan een teamretreat:

1. Helderheid creëren

Hebben jullie in het team ooit uren besteed aan eindeloze discussies zonder tot een beslissing te komen?

Tijdens een retreat nemen we de tijd om complexe vraagstukken helder in kaart te brengen. Stel je een marketingteam voor dat worstelt met tegenstrijdige ideeën over de campagne richting. Door een facilitator te laten leiden, worden de belangrijkste pijnpunten geïdentificeerd en geprioriteerd. Een gestructureerde sessie zorgt ervoor dat knopen worden doorgehakt en iedereen begrijpt waarom bepaalde keuzes worden gemaakt. Dit geeft niet alleen helderheid, maar ook een team dat weer op één lijn zit.

2. Focus aanbrengen

Wordt jouw team constant afgeleid door dagelijkse brandjes, waardoor grote doelen blijven liggen?

Een retreat biedt de perfecte omgeving om die ruis volledig uit te schakelen. Stel je een IT-team voor dat al maanden bezig is met een nieuwe feature, maar steeds wordt afgeleid door supportvragen en interne e-mails. Door op een retreat af te reizen naar een andere locatie en telefoons tijdelijk op stil te zetten, kan het team zich eindelijk volledig richten op de prioriteiten. Met duidelijke doelen en een dagplanning komen ze in korte tijd verder dan in weken op kantoor.

3. Samenwerking versterken

Kent jouw team elkaar echt goed, of blijft het contact vooral functioneel en oppervlakkig?

Tijdens een retreat worden barrières afgebroken en leren teamleden elkaar op een dieper niveau kennen. Denk aan een team van developers en salesprofessionals die moeite hebben om elkaars taal te spreken. Door speelse teambuilding-oefeningen, zoals gezamenlijk een probleem oplossen of een creatieve uitdaging aangaan, ontstaat meer wederzijds begrip. Dit vertaalt zich na het retreat naar betere communicatie en een samenwerking waarin vertrouwen centraal staat.

4. Resultaten versnellen

Hoeveel sneller zou je team kunnen werken als ze een paar dagen volledige focus hebben op één doel?

Stel je een productteam voor dat een nieuwe app wil lanceren, maar vastloopt in het dagelijks operationeel werk. Tijdens een tweedaagse retreat werken ze gefocust aan een prototype. Met de hulp van een facilitator worden duidelijke mijlpalen gesteld, en iedereen is gericht op output. Wat maanden kan duren in een reguliere setting, wordt tijdens een retreat in een paar dagen gerealiseerd. Het team keert terug naar kantoor met een werkend prototype en hernieuwde energie om het verder uit te rollen.

Hoe weet je of jouw team toe is aan een retreat?

Er zijn vaak duidelijke signalen dat een team een retreat nodig heeft, maar ze worden niet altijd direct herkend. Hier zijn wat specifieke situaties waarin een retreat verschil kan maken:

  • Projecten blijven hangen: Bij een software ScaleUp merkte het management dat projecten steeds vertraagden omdat het team geen helder prioriteitenlijstje had. Een retreat bood de ruimte om alles op een rij te zetten.
  • De energie in het team is laag: Bij een retailorganisatie kwamen teamleden telkens uitgeblust uit lange vergaderingen zonder echte besluiten. Tijdens hun retreat hebben ze een nieuwe vergaderstructuur opgezet die veel effectiever bleek.
  • Spanningen tussen teams: Een grote uitgever had te maken met spanningen tussen afdelingen, wat tot frustratie leidde. Het retreat zorgde ervoor dat die spanningen besproken en opgelost werden.
  • Geen tijd om strategisch na te denken: Een startup merkte dat ze vooral bezig waren met brandjes blussen in plaats van hun lange-termijnstrategie. Tijdens een retreat kwam het team eindelijk toe aan het opstellen van een concreet groeiplan.

Wat is het verschil tussen teambuilding en een teamretreat?

Teambuilding en teamretreats lijken veel op elkaar, maar het verschil zit vooral in het doel. Bij teambuilding draait het om activiteiten die de band binnen het team versterken. Dat kan onderdeel zijn van een retreat, maar een retreat gaat verder. Stel je voor dat een team een dag gaat klimmen in een klimpark. Dit is typisch teambuilding: leuk en verbindend, maar zonder directe koppeling aan specifieke werkdoelen.

Het doel van een teamretreat daarentegen is om samen als team beter te presteren. Soms is daar teambuilding voor nodig, maar vaak ook niet. Een teamretreat  combineert verbindende activiteiten met strategische sessies die gericht zijn op het oplossen van concrete problemen. Denk aan het opstellen van doelen, het oplossen van specifieke uitdagingen of het creëren van een heldere strategie. Een teamretreat is dus altijd gericht op concrete resultaten. Bijvoorbeeld bij Van Aetsveld, waar een retreat niet alleen draaide om ontspanning, maar ook om het ontwerpen van een nieuw trainingsprogramma. De focus lag op resultaten, en dat maakt een teamretreat uniek.

Benieuwd naar een retreat voor jouw team?

Als jouw team ook worstelt met focus, structuur of samenwerking, kan een retreat precies zijn wat jullie nodig hebben. Het is geen luxe, maar een strategische investering die zorgt voor concrete resultaten. Of het nu gaat om het kickstarten van een nieuw project, het oplossen van een slepend probleem, of het verbeteren van teamprestaties, wij hebben het al eens gedaan en helpen jullie er graag bij. Neem de tijd, focus, en laat zien wat jouw team écht kan bereiken. Neem je contact met ons op via deze pagina?

Kan jouw team ook een performance boost gebruiken?

Claim je gratis team-performance-consult door op de button hieronder te klikken 👇🏼

Klaar voor actie?

Zullen wij meedenken?

Neem contact op met Sander of David via de button hieronder 👇🏼